Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συνδράμουν το επιστημονικό έργο της Ομοσπονδίας μας συμμετέχοντας ενεργά στα προγράμματά της:
Το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ που αφορά τον προσδιορισμό της σχετικής αφθονίας των θηραματικών ειδών στην Ελλάδα, εκπονείται μέσα από την συλλογή δειγμάτων των θηρεύσιμων ειδών καθώς και με την συμπλήρωση ερωτηματολογίου κατά την κυνηγετική δραστηριότητα από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες. Τα οφέλη από το πρόγραμμα αυτό είναι ποικίλα και ιδιαίτερα σημαντικά, δίνοντας την δυνατότητα εκπόνησης σχεδίων αειφορικής διαχείρισης των θηραματικών πληθυσμών της χώρας μας αλλά και της προάσπισης και της προώθησης των κυνηγετικών θέσεων προς την πολιτεία με τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις.
Από τα τέλη του έτους 2012 όμως μπήκε σε εφαρμογή κι ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά κι όχι μόνον δεδομένα πρόγραμμα καταγραφής "τριχωτών" θηραματικών ειδών. Πρόκειται για ένα εγχείρημα ακριβούς καταγραφής με χρήση GPS (Γεωγραφικών Συστημάτων Εντοπισμού Θέσης) της θέσης όπου εντοπίζονται αγριόχοιροι, λαγοί και πετροκούναβα από τους Θηροφύλακές μας, τα δεδομένα του οποίου θα συμπληρώσουν τη γνώση μας για την πανίδα της περιοχής ευθύνης της Γ΄ Κ.Ο.Π.. Εκτός αυτού, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συνδράμουν και στο πρόγραμμα καταγραφής και παρακολούθησης (monitoring) της ορεινής πέρδικας (Alectoris graeca subsp. graeca), αξιοποιώντας τον εξοπλισμό GPS με τον οποίο τους έχει εξοπλίσει η Ομοσπονδία μας. Τα δεδομένα από τους Θηροφύλακες περνιούνται σε πραγματικό χρόνο (real time) σε ψηφιακό χάρτη στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδίας μας, όπου τα αξιολογούν, επεξεργάζονται και αξιοποιούν κατάλληλα οι Επιστημονικοί Συνεργάτες της (Δασολόγοι & Δασοπόνοι). Η ροή των στοιχείων είναι συνεχής και τα δεδομένα επικαιροποιημένα (up-to-date). Με αυτόν τον τρόπο, η Γ΄ Κ.Ο.Π. έχει ανά πάσα στιγμή τη βέλτιστη εικόνα της κατάστασης των παραπάνω θηραματικών ειδών στη φύση. Οι ενέργειές της και οι επεμβάσεις της ύστερα από την αξιοποίηση των παραπάνω δεδομένων είναι πολύ πιο εύστοχες και τα αποτελέσματα αναμένονται πολύ θετικά.