Πάτρα 25-11-2005


Κυνήγι λαγού με τρακτέρ και προβολέα!

 

Είναι γνωστό στην Κυνηγετική Οικογένεια ότι το κυνήγι του λαγού δεν γίνεται ούτε Τρίτη, ούτε τη νύχτα, ούτε με χρήση τρακτέρ, ούτε με χρήση προβολέα.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Βάρδας καταδίκασε πρόσφατα δύο επίδοξους λαθροθήρες σε εξάμηνη φυλάκιση και κατάσχεση ενός τρακτέρ μάρκας FIAT, ενός δίκαννου όπλου και ενός φορητού προβολέα.

Πιο συγκεκριμένα τη Τρίτη στις 13 Νοεμβρίου 2001 και ώρα μία το βράδυ, ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Λάττας Γεώργιος μαζί με τους Παναγιώτη Λάττα και Αργύρη Αργυρόπουλο, θηροφύλακα και αντιπρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών αντίστοιχα, ασκώντας περιπολία στη θέση «Παλιομαλίκι» Περιφέρειας Νησίου Δήμου Βουπρασίας είδαν να περιφέρεται στους αγρούς μέσα σε αγροτικές εκτάσεις τρακτέρ που έφερε φορητό προβολέα φωτίζοντας τους αγρούς περιμετρικά του οχήματος.

Οι ανωτέρω θηροφύλακες και ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών κατά τη διάρκεια παρακολούθησης του οχήματος άκουσαν πυροβολισμούς και κραυγές τραυματισμένου λαγού. Μετά από ενέδρα που έστησαν και τον έλεγχο που πραγματοποίησαν εντόπισαν τον τραυματισμένο λαγό, τον προβολέα όπως και το δίκαννο. Ακολούθησε υποβολή μήνυσης και κατάσχεση των πειστηρίων λαθροθηρίας.

Η καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς δικαστηρίου της Βάρδας αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει πλέον στα σοβαρά το θέμα της λαθροθηρίας στη Ελλάδα.

Με την ίδρυση του σώματος Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αποδεικνύουν ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στη προστασία του θηράματος και τη φύσης γενικότερα φροντίζοντας για την τήρηση των νόμων που αφορούν την προστασία και αειφορία του θηραματικού πλούτου.

Τα αποτελέσματα δράσης των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων καλό θα ήταν να τα αντιλαμβάνονταν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι οποίοι με τις ενέργειές τους αντιμάχονται και συνεχώς βάζουν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 16-11-2005


Το Δάσος είναι η  ζωή μας…;;;


Η ασυνειδησία σε όλο της το μεγαλείο έκανε την εμφάνισή της τα ξημερώματα της Τρίτης 27-9-2005 όταν εντοπίστηκε βυτιοφόρο λυμάτων από τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Κομνηνό Αντώνιο να ξεφορτώνει το περιεχόμενό του μέσα σε δασική έκταση με κατεύθυνση το ρέμα του οικισμού Καλλιθέας του Δήμου Λουτρακίου.

Η άμεση επέμβαση του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα ήταν καταλυτική προλαβαίνοντας την πλήρη καταστροφή. Από τους 25 τόνους φορτίο της, «άκουσον άκουσον»!!!, οι 5 δυστυχώς κατέληξαν στο δάσος. Η συνδρομή της αστυνομίας μετά την ειδοποίηση από τον Ομοσπονδιακό θηροφύλακα Κομνηνό Αντώνιο ήταν άμεση και ακολούθησε η αυτόφωρη διαδικασία του οδηγού - ιδιοκτήτη του βυτιοφόρου ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα υπηρεσίας από τον οποίο ορίστηκε τακτική δικάσιμος και κατασχέθηκε το βυτιοφόρο όχημα.

Όπως μας πληροφόρησε ο Κ.Σ. Λουτρακίου δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους απαράδεκτα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα σε μια τόσο ευπαθή περιοχή όπως είναι ο υδροφόρος ορίζοντας των πηγών Λουτρακίου. Από καταγγελίες κυνηγών μελών του Συλλόγου είχαν εντοπισθεί δύο τεράστιοι λάκκοι στην περιοχή των Άγιων Θεοδώρων όπου οι ασυνείδητοι εγκληματίες ξεφόρτωναν τα βοθρολύματα δημιουργώντας έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο για τους ανυποψίαστους κυνηγούς και τα σκυλιά τους καθώς και για τους περιπατητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με αποτέλεσμα ευτυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε πνιγμός ανθρώπου αλλά δυστυχώς υπήρξε πνιγμός κυνηγετικών σκύλων. Επιτέλους όμως μετά από επίπονες προσπάθειες και με την ουσιαστική συμβολή του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα Κομνηνού Αντώνιου ήρθε στο φως η τραγικότητα που εκτυλίσσεται στην περιοχή για την οποία κανείς αρμόδιος μέχρι τώρα δεν είχε ευαισθητοποιηθεί έστω και για να τις μπαλώσει.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου καλεί τους κυνηγούς μέλη της καθώς και όλους τους πολίτες να καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές και στους κυνηγετικούς συλλόγους τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα που υποβαθμίζουν και ασελγούν ανελέητα στο φυσικό μας περιβάλλον και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία την δικιά μας και των παιδιών μας.

Η προστασία της φύσης είναι υπόθεση όλων μας…!!!

 

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Κομνηνός Αντώνιος και το κατασχεμένο βυτιοφόρο λυμάτων.

Σημ.: Η φωτογραφία είναι από την ευγενική χορηγία του Θηρευτή & Φύση.

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 10-11-2005


Κατάσχεση και φυλάκιση!


Σε 6 μήνες φυλάκιση και κατάσχεση του αγροτικού 4χ4 NISSAN αυτοκινήτου του καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα ο Κ. Π. από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρίπολης, ο οποίος εντοπίστηκε από τους θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Παφιλιάρη Κων/νο, Βασιλόπουλο Κων/νο, Τερζή Γρηγόρη και τους φύλακες θήρας κυνηγετικών συλλόγων Γεωργιλέ Κων/νο, Χριστόπουλο Χαράλαμπο, Μαρινόπουλο Γεώργιο να θηρεύει παράνομα βράδυ στις 31-12-2002 με προβολείς και μηχανοκίνητο μέσο λαγούς ή αγριογούρουνα στη δασική θέση «Δεξαμενή» του Δημοτικού Διαμερίσματος Βάγγου του Δήμου Μεγαλόπολης.

Ο ανωτέρω οδηγούσε κρατώντας ταυτόχρονα χειροκίνητο προβολέα και ψάχνοντας δεξιά-αριστερά και αργά-αργά καθ΄ οδόν για θηράματα. Μόλις αντελήφθη τους θηροφύλακες σταμάτησε για μια στιγμή και στη συνέχεια βάζοντας όπισθεν προσπάθησε να ξεφύγει χτυπώντας το τζιπ ενός ομοσπονδιακού θηροφύλακα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή δύο θηροφυλάκων. Ακολούθησε καταδίωξη και τελικά με τη συνδρομή της αστυνομίας έγινε ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, σύλληψη του οδηγού, καθώς και κατάσχεση του οχήματος.

Καταδικαστική ήταν η απόφαση και σε αντίστοιχη περίπτωση λαθροθηρίας για τον Π. Ν., ο οποίος συνελήφθη από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Ηλείας Τερζή Γρηγόρη και Βασιλόπουλο Κων/νο να ασκεί παράνομη θήρα το βράδυ με χρήση προβολέα. Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πύργου μετά από την αυτόφωρη διαδικασία που ακολούθησε ήταν δίμηνη φυλάκιση του κατηγορουμένου με τριετή αναστολή, πληρωμή των εξόδων δίκης, δήμευση του κατασχεθέντος όπλου καθώς και χρηματική αποζημίωση 250€ για ηθική βλάβη.

Η παράνομη θήρα βράδυ με μηχανοκίνητα μέσα και χρήση προβολέων και ελκυστικών φώτων αποτελεί μια συχνή μορφή λαθροθηρίας που αντίκειται στη λογική της σωστής και παραδοσιακής άσκησης του κυνηγίου και γι΄ αυτό και τιμωρείται αυστηρά από τη δικαιοσύνη.

 

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 10-10-2005


Η Γρίπη των πτηνών, μία ενδεχόμενη απειλή προ των πυλών…


Είμαστε πλέον κοντά σε μια ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων της γρίπης των πτηνών και στην χώρα μας αφού είδη παρουσιάστηκαν φαινόμενα στην γειτονική μας Τουρκία και στον μεταναστευτικό διάδρομο που ξεκινάει από την Σιβηρία περνάει από την Ρουμανία και καταλήγει στην χώρα μας.

Η Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από σύσκεψη με αντικείμενο την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Διερεύνησης και Επιτήρησης της Γρίπης των πτηνών και συντονισμό της συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων στο Εθνικό αυτό πρόγραμμα, περιέλαβε με συγκεκριμένο και πολύ σημαντικό ρόλο τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Ο ρόλος αυτός που ίσως είναι και ο σημαντικότερος στην φάση αυτή, μέσω των Κυνηγετικών Οργανώσεων, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και των κυνηγών, αποτελεί τον κύριο, αν όχι τον μοναδικό δειγματολήπτη άγριων αποδημητικών πτηνών μέσω της κυνηγετικής δραστηριότητας. Και αυτό διότι τα μεταναστευτικά είδη μπορούν να αποτελούν φορείς της γρίπης των πτηνών. Αποδεικνύεται από τα στοιχεία των ειδικών ερευνητικών κέντρων και από τις επιδημιολογικές έρευνες ότι πρωταρχικός ξενιστής των ιών της γρίπης είναι οι πάπιες, άγριες ή εκτρεφόμενες και γενικότερα τα υδρόβια και τα παρυδάτια αποδημητικά πουλιά (χηνόμορφα) καθώς και διάφορα θαλασσοπούλια (χαραδριόμορφα) τα οποία επίσης μπορεί να είναι φορείς του ιού και μπορούν να έρθουν σε επαφή με οικόσιτα πουλερικά για να τον μεταδώσουν. Βεβαίως δεν έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη του ιού σε όλα τα μεταναστευτικά είδη όπως είναι η μπεκάτσα, η φάσσα, το τρυγόνι, το ορτύκι και οι τσίχλες. Ομάδα υψηλού κινδύνου στον ιό της γρίπης θεωρούνται τα θηρεύσιμα παρυδάτια είδη που μπορούν να σιτιστούν μαζί με τα οικόσιτα έτσι ώστε αν αποτελούν φορείς να μεταδώσουν τον ιό. Σημειώνουμε ότι οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες αποφαίνονται ότι ο ιός θανατώνεται σε θερμοκρασία πάνω των 70ο C.

Είναι σαφές ότι η διερεύνηση της ύπαρξης ή όχι του ιού αποτελεί προϋπόθεση επιτυχούς και κυρίως έγκαιρης αντιμετώπισης του πιθανού προβλήματος.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις μετά από την συνεργασία με την Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής κατάρτισαν πρόγραμμα παρακολούθησης και συλλογής δειγμάτων με τη βοήθεια των θηροφυλάκων και των κυνηγών, βάση του οποίου θα γίνει συλλογή 1.000 ατόμων άγριων μεταναστευτικών πτηνών και παράδοσή τους για εξέταση από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες κατά Νομό, καλύπτοντας τους υγροβιότοπους στους οποίους εμφανίζονται συγκεντρώσεις αυτών των πτηνών προσδιορίζοντας και τον επιθυμητό στόχο κατά είδος, μήνα και περιοχή.

Όλοι οι Θηροφύλακες των Ομοσπονδιών καθώς και οι κυνηγοί που δραστηριοποιούνται νόμιμα σε υγροτόπους ή μικρολίμνες που αποτελούν μεταναστευτικούς διαδρόμους, θα πρέπει να επαγρυπνούν και σε περίπτωση που διαπιστωθούν νεκρά ή άρρωστα πτηνά, ιδίως σε μεγάλους αριθμούς, που δίνουν την εικόνα λοιμώδους νοσήματος (καταβεβλημένα, αδύναμα, με εκκρίματα στη μύτη), θα πρέπει να ειδοποιηθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής για να συλλέξει η ίδια τα πτηνά και σαφώς να μην έρθουν οι κυνηγοί ή οι θηροφύλακες σε επαφή με τα πτηνά αυτά.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου ήδη έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα περισυλλογής δειγμάτων από θηρεύσιμα πτηνά και βρίσκεται σε συνεργασία με την Δ/νση Κτηνιατρικής για την προώθηση των δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο. Καλό θα ήταν όμως και οι κυνηγοί οι οποίοι όπως αναφέραμε είναι οι μόνοι που έχουν την δυνατότητα εξασφάλισης και παράδοσης δειγμάτων και δραστηριοποιούνται σε υγροτοπικά συμπλέγματα να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή διαθέτοντας έναν μικρό αριθμό από τα θηράματα στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για περαιτέρω έλεγχο.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τον πρώτο λόγο έχει η πρόληψη. Όσο για την κατανάλωση των θηραμάτων, αν και δεν έχει διαπιστωθεί διάδοση της ασθένειας μέσω της τροφικής αλυσίδας, καλό είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στη διαχείριση και προετοιμασία των τροφίμων: καλό ψήσιμο των πουλερικών και των αυγών σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70ο C (θερμοκρασία θανάτωσης του ιού), προσεκτικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που έρχεται σε επαφή με το ωμό κρέας.

Ευτυχώς μέχρι σήμερα ο ιός της γρίπης δεν μπορεί να διαδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο όμως κάτι τέτοιο όσο ο ιός διαδίδεται μεταξύ πτηνών και ζώων δεν μπορεί δυστυχώς να αποκλεισθεί στο μέλλον.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, είμαστε ακόμη στο στάδιο της έρευνας και λήψης δειγμάτων και μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί ούτε ένα περιστατικό στον Ελλαδικό χώρο που θα μπορούσε να μας ανησυχήσει έστω και στο ελάχιστο.

 

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 27-09-2005


Καταδίκη λαθροθήρων

 

Παραδειγματικές ποινές επέβαλλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών κατά την δικάσιμο της 25/9/2005 σε επίδοξο λαθροθήρα και στον συνεργό του ο οποίος αποπειράθηκε να τον καλύψει. Ποινή φυλάκισης 6 μηνών για παράνομη θήρα εκτός περιόδου και 12 μηνών για αντίσταση κατά της αρχής και απείθεια έναντι των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων (όπου μετά από την συγχώνευση της ποινής, αυτή διαμορφώθηκε συνολικά σε 15 μήνες φυλάκισης) ήταν η απόφαση της δικαιοσύνης. Παράλληλα στον δεύτερο κατηγορούμενο επεβλήθη η ποινή φυλάκισης 12 μηνών για το αδίκημα της απειλής και εξύβρισης κατά των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της Γ΄ Κ.Ο.Π.

Επίσης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πύργου καταδικάσθηκε ακόμα ένας επίδοξος λαθροθήρας για απόπειρα άσκησης θήρας κατά την διάρκεια της νύκτας, ο οποίος συνελήφθη ύστερα από ενέδρα των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της Γ΄ Κ.Ο.Π. και μετά την προσαγωγή του σε αυτόφωρη διαδικασία, τιμωρήθη με ποινή φυλάκισης 2 μηνών και κατάσχεση των παράνομων μέσων.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου συγχαίρει τους υπαλλήλους της οι οποίοι θέτουν εαυτούς στην προστασία του θηράματος και των συμφερόντων των νομίμων κυνηγών, έναντι, έστω και αυτών των λιγοστών τυφεκιοφόρων, εκμεταλλευτών των όλων μας προσπαθειών και οραμάτων για ορθολογική διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη του θηραματικού μας πλούτου και των βιοτόπων του. Επίσης συγχαίρει τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης που αντιλαμβανόμενοι πλήρως τον ρόλο τους αποδίδουν «τα του καίσαρως στον καίσαρι…» καταδικάζοντας τους παράνομα ασελγούντες στην φύση.

 

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 19-09-2005

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάδελφοι κυνηγοί

Άρχισε και φέτος η κυνηγετική περίοδος και για άλλη μια φορά ο χρόνος θήρας παραμένει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Πρέπει όμως όλοι να γνωρίζετε ότι αυτό δεν αποτελεί κάτι παγιωμένο αλλά μία κατάκτηση μέσα από μεγάλες προσπάθειες και μάχες των Κυνηγετικών Οργανώσεων προκειμένου να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο κάθε χρόνο καλούμαστε να τεκμηριώνουμε μέσα από τα επιστημονικά στοιχεία που συλλέγουμε στο πεδίο και με την δική σας βοήθεια να αντιμετωπίζουμε τις πιέσεις τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που κυνηγά τον Φλεβάρη).

Δυστυχώς όμως παρατηρείται το φαινόμενο της αδράνειας σε ένα σημαντικότατο έργο που μόνο ο Έλληνας κυνηγός μπορεί να προσφέρει μέσα από την αποστολή του ερωτηματολογίου του ΑΡΤΕΜΙΣ. Μόνο 1000 – 1200 ερωτηματολόγια φθάνουν κάθε χρόνο στην Επιστημονική Ομάδα του προγράμματος “APTEMIS”, ποσοστό 0,4% - 0,5% δηλαδή αριθμός ελάχιστος που σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τον αριθμό των 250.000 Ελλήνων κυνηγών.

Το ερωτηματολόγιο αυτό είναι ΑΝΩΝΥΜΟ και ΑΠΟΡΡΗΤΟ και χρειάζεται μόνο 5’ λεπτά από τον χρόνο σας για την συμπλήρωσή του και την αποστολή του ταχυδρομικά μέσα στον ειδικό φάκελο (έξοδα αποστολής πληρωμένα). Αποτελεί όμως σπουδαίο ΟΠΛΟ για να στηρίξουμε τα αιτήματα του κυνηγετικού κόσμου για σωστή διαχείριση του θηραματικού μας πλούτου και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Η συμβολή σας θα είναι πραγματικά πολύτιμη.

 

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 04-04-2005


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Προς : Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο

Κοιν: Γραφείο Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Μπασιάκου Ευάγγελου

 

Σεβασμιότατε,

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου έλαβε τη σχετική σας επιστολή προκειμένου και φέτος να προβεί στη φύλαξη των νήσων Στροφάδων κατά το διάστημα της μετανάστευσης των αποδημητικών προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα λαθροθηρίας και αποδεκατισμού τους στα συγκεκριμένα νησιά, που αποτελούν σταθμό ξεκούρασής τους.

Είναι πράγματι γεγονός ότι με την παρουσία μας τα τελευταία χρόνια στα συγκεκριμένα νησιά και τη φύλαξή τους απετράπη ολοσχερώς η οποιαδήποτε δραστηριότητα επίδοξων λαθροθηρών. Στις δικές μας προθέσεις και σκοπούς είναι αναμφισβήτητα η υποστήριξη τέτοιου είδους αιτημάτων και είναι δεδομένο ότι από την πλευρά μας, αντλώντας τη μεγαλύτερη μορφή εθελοντισμού για την προστασία του περιβάλλοντος, είμαστε πρόθυμοι και φέτος να συνεχίσουμε τη φύλαξη των συγκεκριμένων νήσων.

Πλην όμως, δυστυχώς, με συγκεκριμένες ενέργειες και επιλογές υπηρεσιακών παραγόντων του Γραφείου Θήρας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυτή μας η προσπάθεια τείνει να αποδυναμωθεί και τούτο διότι με συγκεκριμένες εγκυκλίους το Γραφείο Θήρας του Υπουργείου 93638/485/16-2-2004 σχεδόν καταργεί την ευελιξία κινήσεως των υπαλλήλων μας, λειτουργώντας σαν τροχοπέδη για λόγους που μόνο το συγκεκριμένο Γραφείο γνωρίζει, εναντιωνόμενο στα σχέδια και στο μέχρι σήμερα ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο δράσης των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων μας και της Ομοσπονδίας μας.

Ίσως στις προθέσεις τους είναι το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, που τόσα εύσημα έχει κερδίσει στα 3-4 χρόνια της λειτουργίας του, να απαξιωθεί και να εξισωθεί στον τρόπο δράσης με τις ανύπαρκτες κρατικές υπηρεσίες στον τομέα αυτό. Σας διαβεβαιώνουμε ότι μόνο λύπη θα μας προκαλέσει το γεγονός εάν τελικά δεν ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα και αν τελικά οι νήσοι Στροφάδες φέτος δεν τύχουν προστασίας, της μοναδικής προστασίας όπως και εσείς σωστά στα έγγραφα αναφέρετε, από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου. Η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς, που όπως προαναφέραμε λειτουργούν σαν τροχοπέδη στο έργο μας, ενθαρρύνοντας έτσι τη δράση των λαθροθηρών.

Σε κάθε περίπτωση δε, σας διαβεβαιώνουμε ότι εμείς εντός 48 ωρών θα είμαστε σε θέση να επανδρώσουμε τα νησιά από την στιγμή της ανάκλησης της σχετικής εγκυκλίου 93638/485/16-2-2004.

 

Με τιμή

Για τη Γ΄ ΚΟΠ

 

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 13-04-2005


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Προς Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μπασιάκο Ευάγγελο

Κοιν : 1. Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο

2. Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας

3. Κυνηγετικές Ομοσπονδίες

4. Κυνηγετικό Τύπο

5. Ορνιθολογική εταιρεία

6. WWF

7. Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

8. Μ.Μ.Ε.


Κύριε Υπουργέ,

Έχετε ήδη γίνει δέκτης του εγγράφου 96/10-03-05 του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζακύνθου κου Χρυσοστόμου αλλά και του από 04-04-05/321 ιδικού μας εγγράφου σχετικά με την αναγκαιότητα φύλαξης των Νήσων Στροφάδων(ερημονήσια, 25 ναυτικά μίλια περίπου Νότια της Ζακύνθου) από επίδοξους λαθροθήρες κατά το διάστημα της εαρινής μετανάστευσης των τρυγονιών από Αφρική προς Ευρώπη.

Στις νήσους Στροφάδες επι χρόνια εγένετο μια πραγματική σφαγή των εξαντλημένων από το ταξίδι αποδημητικών πουλιών, από κάποιους που επιδεικτικά αγνοούσαν τους νόμους και τις διατάξεις της πολιτείας χωρίς ποτέ οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας να λάβουν κανένα μέτρο προστασίας απέναντι σ΄αυτές τις εγκληματικές ενέργειες παρόλο που επανειλημμένα είχε αναφερθεί ότι γιαυτό το λόγο η Ελλάδα θα διώκετο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Παρά την καλή προαίρεση, η δνση δασών Ζακύνθου στερείται του απαραίτητου προσωπικού και των σχετικών κονδυλίων.

Από τότε που εμείς εθελοντικά δημιουργήσαμε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και αναλάβαμε την φύλαξη των Νήσων Στροφάδων με υπαλλήλους μας Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες αναγνωρισμένους από την πολιτεία, σ΄αυτά τα απομονωμένα νησιά δεν έπεσε πλέον ούτε κροτίδα και δε τόλμησε κανένας επίδοξος λαθροθήρας ούτε να σκεφθεί την αποβίβασή τους εκεί.

Κάθε χρόνο λοιπόν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου με εναλλασσόμενα γκρουπ Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων για διάστημα 40-45 ημερών απασχολώντας σε αυτήν την προσπάθεια 25-30 υπαλλήλους μας, καλύπτουμε τα συγκεκριμένα νησιά δίνοντας την δυνατότητα στα διαβατάρικα εαρινά τρυγόνια να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Βορρά με σκοπό την φωλεοποίησης και την αναπαραγωγή τους.

Και δεν φθάνει κύριε Υπουργέ που σ΄αυτή την προσπάθεια οι υπηρεσίες του γραφείου Θήρας του Υπουργείου σας είναι παντελώς απούσες αφού ουδέποτε συνέδραμαν με προσωπικό στην φύλαξη των νήσων αυτών αλλά συνεχίζουν την μόνιμη υπονόμευση του έργου της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, με συνεχείς εγκυκλίους προσωπικών τους απόψεων κατά παράβαση των νόμων, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τα πάντα, και κάνοντας εμφανή την υπονόμευση και την εμπάθειά τους για το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που μόνο περγαμηνές επαίνων έχει μέχρι σήμερα εισπράξει, από το σύνολο των κοινωνικών φορέων για την δράση και το έργο της.

Κύριε Υπουργέ σας ζητούμε να διατάξετε την άμεση ανάκληση του υπαριθμ. 93638/485/16-02-04 εγγράφου της Δνσης Αισθητικών Δασών Δρυμών και θήρας ως απαράδεκτο αφού σ΄αυτό προβλέπονται ατελέσφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες που στερούν την ελικτικότητα δράσης, την αμεσότητα παρέμβασης, την ουσιαστική πρόληψη και πάταξη της λαθροθηρίας από την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή και ουσιαστικά δυναμιτίζουν και υποδαυλίζουν το έργο της, επιδιώκοντας την καθήλωσή της. Η ανωτέρω εγκύκλιος είναι απόλυτα παράνομη αφού με το νόμο 3208/2003 άρθρο 4. παρ. 13 καθορίζεται ότι τα προγράμματα κίνησης των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων καταρτίζονται από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και κοινοποιούνται προς γνώση στις Δασικές αρχές, και όχι προς έγκριση. Είναι άμεση ανάγκη να προβείτε στην σχετική ανάκληση της συγκεκριμένης εγκυκλίου διότι οι λαθροθήρες που θα συλληφθούν θα τύχουν της πανηγυρικής αθώωσής τους στα δικαστήρια, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου εγγράφου. Και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πληροφορίες ότι ήδη λαθροθήρες έχουν εγκατασταθεί στα συγκεκριμένα νησιά.

Σας γνωρίζουμε ότι με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που συνεργαζόμαστε άριστα αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχει ήδη προβεί στην έκδοση ειδικής εντολής προς τις λιμενικές αρχές Ζακύνθου - Κατακόλου για την από κάθε άποψη εξυπηρέτηση αυτής της επιχείρησης. Η οποία μετά και την απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων αρχίζει την 18-04-05. Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις διαβεβαιώσεις του Δντή του συγκεκριμένου γραφείου κου Σαγρή, δεν προέκυψε ανάκληση του ανωτέρω εγγράφου.

Εμείς κύριε Υπουργέ με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και με στόχο ζωής την ισορροπία και διαχείριση του θηραματικού πλούτου και όχι μόνο, ασκώντας την μεγίστη μορφή εθελοντισμού, θα είμαστε παρόντες σε αυτή την προσπάθεια. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

 

Με Τιμή

Για την Γ΄Κ.Ο.Π.

 

Μαρκόπουλος Κων/νος

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 15-04-2005


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Προς Μ.Μ.Ε.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά, οι απαράδεκτες ενέργειες ορισμένων υπαλλήλων του γραφείου θήρας της Δνσης Δασών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι οποίοι ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις αποφάσεις του πρώην Υπουργού και Γενικού Δντή Δασών δημιούργησαν με τις εγκυκλίους τους σοβαρό πρόβλημα στην διαδικασία αναγνώρισης και στις αρμοδιότητες των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Προφανώς ενοχλημένοι από την μέχρι σήμερα αξιόλογη δράση των Ομοσπονδιακών μας θηροφυλάκων, εξακολουθούν με ύπουλους τρόπους να αποδυναμώσουν το έργο τους και να περιορίσουν τις αρμοδιότητές τους.

Ενώ δηλαδή μέχρι πρότινος η αναγνώριση και η Ορκωμοσία των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων γινόταν από τον γενικό γραμματέα της έδρας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας όπως άλλωστε προέβλεπε η Υπουργική απόφαση, και παράλληλα συναναγνωρίζονταν και από τους Γ. Γραμματείς των άλλων διοικητικών περιφερειών, οι οποίες περιλαμβάνονται στα εδαφικά όρια δράσης της Ομοσπονδίας, άνευ λόγου και αιτίας, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι γνωμοδοτούν ότι η αναγνώριση και η ορκωμοσία των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων πρέπει πλέον να γίνεται μόνο από την περιφέρεια στην οποία λειτουργεί εργασιακά ο θηροφύλακας δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τεράστιο πρόβλημα στον συντονισμό της δράσης, στην ευελιξία των κινήσεων και στην αποτελεσματικότητα λειτουργίας των Ομοσπονδιακών μας θηροφυλάκων στην γεωγραφική περιφέρεια ευθύνης μας.

Εκτός αυτού με την υπαριθμ. 93638/485/16-02-04 εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο τρόπος μετακίνησης των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων από περιοχή σε περιοχή γίνεται τόσο περίπλοκος, ανεδαφικός και ανεφάρμοστος που ουσιαστικά παρεμποδίζει τον συντονισμό δράσης και καθιστά αδύνατη την παρουσία των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων σε άλλες περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι παράνομη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον νόμο 3208/2003 (άρθρο 4. παρ. 13.) καθώς προβλέπεται ότι τα προγράμματα κίνησης των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων καταρτίζονται από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και κοινοποιούνται προς γνώση στις Δασικές αρχές, και όχι προς έγκριση.

Αποτέλεσμα λοιπόν των απαράδεκτων ενεργειών των συγκεκριμένων υπαλλήλων του Υπουργείου είναι να δυναμιτίζεται εφέτος το σχέδιο φύλαξης των νήσων Στροφάδων από τους Ομοσπονδιακούς μας θηροφύλακες. Οι νήσοι Στροφάδες στη Ζάκυνθο, οι οποίες αποτελούν τον μεταναστευτικό σταθμό ξεκούρασης των αποδημητικών τρυγονιών αλλά και άλλων πουλιών, τα τέσσερα τελευταία χρόνια φυλάσσονταν αποτελεσματικά από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή με εναλλασσόμενα γκρουπ Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων για διάστημα 40-45 ημερών δίχως να πέσει καμία κροτίδα από επίδοξους λαθροθήρες η΄ κάποιος λαθροθήρας να τολμήσει να αποβιβαστεί στο νησί. Δυστυχώς το Υπουργείο με την αδιάλλακτη στάση του και τις απαράδεκτες εγκυκλίους του δυναμιτίζει το ρόλο μας παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους που βάζει και να φυλάξουμε τις περιοχές αυτές έστω και την ύστατη στιγμή.

Είναι ντροπή για όλους αυτούς που χαράζουν τη θηραματική πολιτική της χώρας, να αυθαιρετούν και να δυναμιτίζουν τη συντονισμένη, άμεση και οργανωμένη λειτουργία των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων και για τον λόγο αυτό θέσαμε προ των ευθυνών του το ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μπασιάκο καλώντας τον να πάρει θέση και να προβεί άμεσα στην ανάκληση της συγκεκριμένης εγκυκλίου.

Τέτοιες αντιδεοντολογικές τακτικές όχι μόνο δεν διευκολύνουν την συνεργασία μας με το Υπουργείο αλλά συνάμα αποδυναμώνουν το έργο μας και τους φιλοθηραματικούς μας στόχους. Εμείς ως Κυνηγετικές Οργανώσεις θέλουμε θηροφυλακή δυναμική και άμεσης παρέμβασης προλαμβάνοντας και καταστέλλοντας παράνομα περιστατικά στη φύση όλο το εικοσιτετράωρο απανταχού στην περιοχή ευθύνης της εργοδότριας τους Ομοσπονδίας μας.

Και είμαστε περήφανοι που έχουμε κατορθώσει να λειτουργεί σήμερα η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή οργανωμένα, συντονισμένα και άμεσα όπου και όποτε απαιτείται δίνοντας το μήνυμα σε όλους όσους προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ρόλο μας και να μας υποδαυλίσουν ότι θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι στο έργο μας που είναι η προστασία και ορθή διαχείριση του θηραματικού πλούτου του τόπου μας.

 

Για την Γ ΄ΚΟΠ

Μαρκόπουλος Κων/νος

 

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 18-04-2005


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Προς: 1)Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο Ευάγγελο

2) Δ/νσεις Δασών Περιφερειών

3) Δ/νση Δασών νομού Ζακύνθου

Κοιν : 1) Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο

2) Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας

3) Κυνηγετικές Ομοσπονδίες

4) Κυνηγετικό Τύπο

5) Ορνιθολογική εταιρεία

6) WWF

7) Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

8) Μ.Μ.Ε.

 

Σας δηλώνουμε ότι το έγγραφο 93638-485/16-2-04 του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε πλήρη, κατάφορη και αναμφισβήτητη αντίθεση με το νόμο 3208/24-12-03 άρθρο 4 παρ. 13 όπου τροποποιεί το άρθρο 267 παρ. 3 του νόμου 86/69.

Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, όχι μόνο για το παράνομο περιεχόμενο του, (αντίθετο προς σαφή διάταξη του νόμου), αλλά και στο ότι η απέραντη και άνευ λόγου γραφειοκρατική περιπέτεια την οποία επιβάλλει, εξαφανίζει τη δυνατότητα αποτελεσματικής θηροφύλαξης. Δηλαδή παρέχεται η δυνατότητα στον κάθε επίδοξο λαθροθήρα να καταστρέφει το περιβάλλον, δίνοντάς του παράλληλα και άλλοθι αθώωσής του στα ελληνικά δικαστήρια.

Σας γνωρίζουμε λοιπόν ό,τι επειδή μέλημα ων Κυνηγετικών οργανώσεων είναι η αποτελεσματική και όχι η μόνο στα λόγια προστασία του περιβάλλοντος, θα αποστείλουμε Θηροφύλακες για φύλαξη των νήσων Στροφάδων, ανάλογα με τις δυνατότητες μας, τις καιρικές συνθήκες, τα εκεί δρώμενα και τις όποιες στην πράξη ανάγκες διαπιστώσουμε, αρνούμενοι να μείνουμε άπραγοι και απλοί θεατές της σφαγής χιλιάδων αποδημητικών τρυγονιών και ορτυκιών, καταστώντας έτσι τους εαυτούς μας και τις χιλιάδες νόμιμους και συνειδητούς κυνηγούς που εκπροσωπούμε συνυπεύθυνους ενός τέτοιου εγκλήματος, που εκπορεύεται από τους συντάκτες του συγκεκριμένου εγγράφου.

 

Για τη Γ΄ ΚΟΠ

 

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

 

0
0
0
s2sdefault

Σελίδα 1 από 2

 Επικοινωνία
ΈΔΡΑ: Πάτρα Δ. Γούναρη 9-11  Τ.Κ.:26221  Τ.Θ.: 3009 Τήλ: 2610-361671 / 72 FAX: 2610-346614 Email: info@gkop.gr

© 2016 Gkop. All Rights Reserved. Designed By Aktis.gr

Search