Πάτρα 16-01-2004

 

Τα φυτοφάρμακα δολοφονούν,

οι Οικολόγοι σιωπούν…


Την Τρίτη 16-12-03 στην περιοχή της πρώην Λίμνης Μουριάς του Νομού Ηλείας και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Αγιάννης, βρέθηκαν από θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων νεκρά πουλιά του θηρεύσιμου είδους Καλημάνι, οι οποίοι αφού τα περισυνέλεξαν μετά από εντολή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου απευθύνθηκαν σε κτηνιάτρους προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια του θανάτου τους, αφού εμφανώς δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως προϊόν θήρας.


Η γνωμάτευση των κτηνιάτρων ήταν κοινή και σύμφωνα με αυτήν, τα νεκροτομικά ευρήματα συνηγορούσαν ότι ο θάνατός τους οφειλόταν στην τοξίνωση (δηλητηρίαση) από τοξική ουσία (φυτοφάρμακα) που έλαβαν έπειτα από κατάποση μολυσμένου ύδατος, αφού τα στομάχια τους ήταν άδεια. Φανταστείτε λοιπόν ότι λίγο μετά από αυτήν την λήψη θα μπορούσαν κάποια από αυτά τα πουλιά να είχαν θηρευτεί και καταναλωθεί ως τροφή από κάποιον κυνηγό, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του και ενδεχομένως για την ίδια του την ζωή.


Ήταν λοιπόν για όλους μας μια γνωμάτευση καταπέλτης, αφού διαπιστώνεται εμμέσως πλην σαφώς για πολλοστή φορά, το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται καθημερινά με την αλόγιστη χρήση κάθε τύπου φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, που μολύνουν ανεπανόρθωτα κάθε σπιθαμή καλλιεργήσιμης γης και κατ` επέκταση τον υδροφόρο ορίζοντα του οποίου αποδέκτες ζωής είμαστε όλοι.


Οι ΄΄οικολογικές οργανώσεις΄΄ για μια ακόμη φορά επαλήθευσαν με την ηχηρή σιωπή τους ότι ενεργούν πάντα με την λογική του εύκολου εντυπωσιασμού και του ΄΄ εν οίκω΄΄ συμφέροντος και όχι με γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος που τόσο πολύ διατείνονται ότι είναι ΄΄φυσικοί προστάτες΄΄, γιατί όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό προστασία θεωρητικολογώντας και χωρίς φυσική παρουσία είναι ΄΄προστασία εικονικής πραγματικότητας΄΄. Αν όμως παρ’ ελπίδα, ένα μόνο από αυτά τα πουλιά είχε θηρευτεί έστω παρανόμως από κάποιον ασυνείδητο, θα είχαμε εντονότατες επικρίσεις από όλους αυτούς που καιροφυλακτούν υποκριτικά απέναντι στην νόμιμη δραστηριότητα του κυνηγίου.


Το γεγονός της εύρεσης αυτών των πουλιών σίγουρα δεν σημαίνει ότι ήταν μόνο αυτά τα πουλιά που βρήκαν θάνατο με αυτόν τον τρόπο. Ίσως την ίδια τύχη να είχαν και αρκετά άλλα που δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν. Γεγονός αρκούντως ανησυχητικό που προκάλεσε αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας.


Για τον λόγο αυτό δόθηκε συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου όπου και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Μαρκόπουλος Κων/νος, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου κ. Καπνίσης Δημήτριος καθώς και οι θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου. Στην συνέντευξη αυτή εκφράστηκαν οι έντονες ανησυχίες και προβληματισμοί των Κυνηγετικών Οργανώσεων για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται, δηλώνοντας επίσης την φυσική τους παρουσία σε οποιονδήποτε αγώνα χρειαστεί να δοθεί προκειμένου να διαφυλαχθεί η ισορροπία του φυσικού μας πλούτου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν τρία χρόνια στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης της Αγουλινίτσας ευρέθησαν εκατοντάδες νεκρά τρυγόνια στις αρχές Μαΐου, θύματα και αυτά δηλητηριασμένων σπόρων ή τοξικών ουσιών!!!


Κατά τ’ άλλα η Ελλάδα απαγορεύοντας το κυνήγι των τρυγονιών τον Απρίλιο και Μάιο, τα προστατεύει!!!


Ποιος άλλωστε δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η αιτία θανάτου εκατοντάδων λαγών πέρυσι στην περιοχή δεν ήταν αποτέλεσμα της αθώας προσπάθειάς τους απλά για να ξεδιψάσουν!!!


Καιρός πλέον πολιτεία, υπουργεία, αυτοδιοικήσεις 1ου και 2ου βαθμού, οικολογο-περιβαλλοντικές οργανώσεις και λοιποί να πάψουν να υποκρίνονται ότι τάχα κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος και ανοίξουν τα μάτια τους στα σημεία και τέρατα που καταστρέφουν την οικολογική ισορροπία καθώς και επιτέλους όχι απλά να πάρουν θέση, αλλά να συστρατευτούν με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις που πραγματικά πασχίζουν για την ισορροπία του περιβάλλοντος και την ορθολογική του διαχείριση.

 

 

 

- Ο Πρόεδρος -

 

Μαρκόπουλος Κων/νος

 

 

Ο Πρόεδρος της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κος Μαρκόπουλος Κων/νος, μαζί με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου κο Καπνίση Δημήτριο και το Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 21-01-2004

 

 

Μεγάλη επιτυχία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου στην

προσπάθεια επαναφοράς του μέτρου της ελεγχόμενης δολοθέτησης

για τον έλεγχο των "επιβλαβών"


Πέρασαν 10 χρόνια από τη τελευταία ημερομηνία όπου ο έλεγχος του υπερπληθυσμού της αλεπούς και του κουναβιού επιτρεπόταν με τη χρήση δολωμάτων, εξασφαλίζοντας με το καλύτερο τρόπο τη βέλτιστη απόδοση επιβίωσης του θηράματος. Ας μην ξεχνάμε την δήλωση του πρώην Δντή Δασών του Υπουργείου Γεωργίας κου Παπαευαγγέλου που σε ανοικτή εκδήλωση είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του θηράματος είναι η αλεπού και το κουνάβι.

Χρειάστηκε ανέανος αγώνας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου για να κατανοήσουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς και διαχειριστές του θηραματικού μας κεφαλαίου ότι εάν δεν γίνει συστηματικός, σωστά προγραμματισμένος και εφαρμοσμένος έλεγχος των λεγομένων ΄΄ επιβλαβών΄΄ όχι μόνο θα συνεχίζουμε να επιτείνουμε τη δραματική μείωση της θηραματοπανίδας του τόπου μας αλλά θα οπλίζουμε ανθρώπους της υπαίθρου να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και να δολοθετούν ανεξέλεγκτα, επιφέροντας μεγαλύτερες καταστροφές στη φύση.

Μετά από συντονισμένες πρωτοβουλίες και ακολουθώντας τις επιταγές της επιστήμης, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, ήλθε σε επαφή με τους εκπροσώπους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας σε μια προσπάθεια απεικόνισης της πραγματικής διάστασης του φαινομένου του υπερπλησθυμού της αλεπούς και του κουναβιού στα κατακερματισμένα δασικά μας οικοσυστήματα και της αναγκαιότητας εφαρμογής συστηματικών μέτρων που στόχο θα έχουν τη μείωση του βαθμού αρπακτικότητας στο θήραμα και σε καμία περίπτωση την εξαφάνιση των αρπάγων δεδομένου ότι ο ρόλος τους στη φύση είναι παγκοσμίως αποδεκτός. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στο χρονικό διάστημα των 10 ετών δεν υπήρξε κανένας έλεγχος του πληθυσμού των αρπάγων(αλεπού , κουνάβι) και ότι τα συγκεκριμένα είδη εμφανίζουν ΄΄κύκλους΄΄ δηλαδή πληθυσμιακές εκρήξεις κάθε 4-10 χρόνια, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Σε μια τυπική ανάλυση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της αλεπούς και της εξέλιξης του πληθυσμού της διαπιστώνεται ότι τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά. Για παράδειγμα ένα θηλυκό γεννάει 4-6 μικρά. Εάν υποθέσουμε ότι το 50%(3) αυτών είναι θηλυκά και σεξουαλικά ωριμάζουν σε διάστημα 9 μηνών, σε διάστημα δυο αναπαραγωγικών περιόδων, ο αρχικός πληθυσμός έχει τετραπλασιασθεί. Κατά συνέπεια με γεωμετρική πρόοδο σήμερα 10 χρόνια μετά οι πληθυσμοί έχουν τριακονταπλασιασθεί. Βεβαίως ο πληθυσμός μεταβάλλει την δυναμική του από έτος σε έτος και από εποχή σε εποχή καθώς οι συνθήκες του περιβάλλοντος μεταβάλλονται και ο πληθυσμός παρουσιάζει διακυμάνσεις καθώς οι απώλειες είναι μη προβλέψιμες και η γεννητικότητα δεν είναι σταθερή. Το φαινόμενο βεβαίως του υπερπληθυσμού των αρπάγων εγκυμονεί εκτός των αναφερθέντων και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς η αλεπού είναι φορέας της λύσσας και η διάδοση της ασθένειας από την Δυτική Ευρώπη, γίνεται με ταχύτητα 20-40 KM ανά έτος.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις των Νομαρχιακών συμβουλίων των ανωτέρω νομών τόνισε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κος Μαρκόπουλος, τα οποία ενέκριναν ομόφωνα την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης δολοθέτησης για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού της αλεπούς και του κουναβιού, στην ύπαιθρο. Οι χρόνιες εκκλήσεις μας για την επαναφορά του μέτρου της ελεγχόμενης δολοθέτησης στη πληθυσμιακή έξαρση των συγκεκριμένων αρπάγων κατανοήθηκε και αναγνωρίσθηκε από όλους. Τα χρόνια μέτρα που προτείνει η Δνση θήρας του Υπουργείου Γεωργίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος(σκύλο δίωξης και όπλο) είναι ανεδαφικά καθώς τόσο η αλεπού όσο και το κουνάβι δεν αποτελούν αντικείμενο θήρας για τον Έλληνα κυνηγό. Εξάλλου εδώ δεν είναι Αγγλία όπου το κυνήγι της αλεπούς αποτελεί εθνικό σπορ και κυνηγιέται για αιώνες τώρα με άλογα, σκυλιά δίωξης και όπλο. Η Κοινοτική Οδηγία 1335/79(Βέρνης) προβλέπει ωστόσο την παρέκκλιση των διατάξεων απαγόρευσης χρήσης χημικών ουσιών εφόσον δεν υπάρχει άλλη ικανοποιητική λύση για την επιβίωση του θηράματος η΄ τα μέτρα που ελήφθησαν, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Με τις θετικές αποφάσεις που λήφθηκαν στα νομαρχιακά Συμβούλια ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση πιέσεων στις περιφέρειες για την επαναφορά του μέτρου της δολοθέτησης κατά των αρπάγων(αλεπού, κουνάβι) και της ορθολογικής διαχείρισης του πληθυσμού τους, με αυστηρές προϋποθέσεις σε επιλεκτική βάση που στόχο θα έχουν την ανακούφιση και ανάκαμψη της θηραματοπανίδας στα όρια της βιοχωρητικότητας. Διαφαίνεται ότι στην χρόνια αβασάνιστη αρνητική στάση του Υπουργείου Γεωργίας σε ένα τόσο σπουδαίο διαχειριστικό μέτρο, όρθωσαν την πολιτική τους βούληση οι τοπικοί νομαρχιακοί παράγοντες με μια πολύ μεγάλης σημασίας απόφαση, τους οποίους θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ως κυνηγετική οικογένεια. Και μπορεί βεβαίως οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Γεωργίας να υπερασπίζονται μανιωδώς τις αναποτελεσματικές στη πράξη εισηγήσεις τους, την έλλειψη αντικειμενικών στοιχείων και θέσεων και την αδυναμία παρακολούθησης των ερευνών σε σχέση με τα αποτελέσματα προγραμμάτων ελέγχου του πληθυσμού ορισμένων αρπάγων σε χώρες τους εξωτερικού, οι αντιδράσεις ωστόσο από τους απλούς κατοίκους της υπαίθρου για τις ζημιές που υπόκεινται καθημερινά στην κτηνοτροφική και οικιακή τους οικονομία είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις αντανακλούν τη δραματική κατάσταση που περιέρχονται. Δυστυχώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε πράξεις αντεκδίκησης χρησιμοποιώντας δηλητήρια ανεξέλεγκτα και αυθαίρετα, οι συνέπειες των οποίων είναι δυσμενέστερες για όλους(θανάτωση θηραμάτων, κυνηγετικών σκυλιών, οικόσιτων ειδών, άλλων ειδών της άγριας πανίδας, χημική μόλυνση κ.λ.π.) ενώ είναι ιδιαίτερα αγανακτισμένοι αλλά και απογοητευμένοι από την μόνιμη απουσία της πολιτείας και την πλημμελή στήριξή τους σε κάθε επίπεδο.

Και την ώρα που οι ιθύνοντες δείχνουν να αγνοούν η΄ και να υποτιμούν το πρόβλημα, υπάρχουν Δημόσιοι Φορείς(Δήμος Παραλίας Πατρών) που την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο(2003) για προληπτικούς λόγους εφάρμοσαν εκστρατεία για την καταπολέμηση του υπερπληθυσμού των τρωκτικών στην περιοχή τους, διαθέτοντας στους δημότες τους δολώματα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν κατά βούληση. Και κανείς αρμόδιος η΄ υπερευαίσθητος δεν ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας στη κατ΄ εκτίμηση χορήγηση δολωμάτων σε πολίτες, οι οποίοι σίγουρα δεν γνωρίζουν τις ορθές μεθόδους εφαρμογής του μέτρου και των ανεπανόρθωτων συνεπειών που επιφέρει, μια λαθεμένη εφαρμογή του.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση στο ζήτημα αυτό και στις άμεσες προτεραιότητες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου είναι οι επιτυχημένες προσπάθειές της να συνεχιστούν και στους άλλους Νομούς της Πελ/σου. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι υπεύθυνοι που ασχολούνται με τη διαχείριση της θήρας σε αυτό το τόπο ότι το αντικείμενο αυτό, δεν μπορεί να αποτελεί πάρεργο και θα πρέπει να σταματήσουν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού και να προβάλουν ζητήματα ηθικής τάξεως. Ας γίνει επιτέλους κατανοητό ότι την αρμονική συνύπαρξη θηρευτή-λείας στα φυσικά μας οικοσυστήματα την επηρέασαν καθοριστικά στο πέρασμα του χρόνου, οι ανθρωπογενείς και ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στη δομή και τη λειτουργίας τους. Επομένως καλείται σήμερα ο άνθρωπος(οι κυνηγετικές οργανώσεις σε συνεργασία με τις δασικές αρχές) ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιοκοινότητας να παρέμβει ουσιαστικά και να αποκαταστήσει όπου επιβάλλεται την ισορροπία στο κύκλο των πληθυσμιακών μεταβολών άρπαγα(αλεπού-κουνάβι) και θηράματος με μέσα τέτοια(ελεγχόμενη δολοθέτηση) που κατά το παρελθόν αποδείχθηκαν σωτήρια για την θηραματοπανίδα του τόπου μας.

 

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 04-02-2004

 


Απόφαση Σταθμός!!!


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΑΣΤΗΡ» στην Πάτρα όπου συμμετείχαν όλοι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου με σκοπό να εδραιοποιήσουν τον ήδη αναγνωρισμένο ρόλο που εξασκούν πέρα της ιδιότητάς τους ως κυνηγοί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος κος Κων/νος Μαρκόπουλος κατά την εισήγησή του, ο ρόλος των Κυνηγετικών Οργανώσεων πλέον και τα ενδιαφέροντά τους έχουν αναμφισβήτητα ξεφύγει από την στενή έννοια της κυνηγετικής δράσης και μόνο.

Η σχέση κυνήγι και περιβάλλον είναι αλληλένδετη. Έτσι αποτελεί συνειδητή επιλογή μας πλέον η υποστήριξη του φυσικού περιβάλλοντος με ενέργειες και δράσεις που στόχο έχουν την ορθολογική του διαχείριση και ισορροπία, ούτως ώστε με την συνεχή και σαφή βελτίωσή του να δύναται να επιτευχθούν τα ανωτέρω.

Εμείς οι κυνηγοί αντλούμε από την φύση με την θηρευτική κάρπωση μέρος του τόκου του φυσικού περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε αφ’ ενός να το διατηρούμε αλώβητο αλλά και αφ’ ετέρου με τις ενέργειές μας να το ενισχύουμε, να το συμπληρώνουμε, να το υποστηρίζουμε και να το προστατεύουμε.

Με λίγα λόγια όπως όλοι γνωρίζετε, συνέχισε ο κος Μαρκόπουλος, φροντίζουμε για την βελτίωση του περιβάλλοντος και ήδη στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου απασχολούμε πέντε επιστημονικούς συνεργάτες (Δασολόγους - Δασοπόνους), οι οποίοι εργάζονται με αντικείμενο την μελέτη των προβλημάτων, την επισήμανση αδυναμιών της φύσης, τις προτάσεις παρέμβασης – βελτίωσης της φύσης, έχοντας από εμάς την κατεύθυνση στις μελέτες εντός του πεδίου, με στόχο όχι αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των κυνηγετικών δράσεων αλλά στον εντοπισμό των πραγματικών προβλημάτων που χρήζουν της συνδρομής μας με σκοπό πάντα την επίτευξη της αειφορίας των καρπώσεων.

Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι στο ενδεχόμενο που απειλείται πληθυσμιακά κάποιο είδος ή που μια περιοχή συνεπεία των φυσικών καταστροφών, δεν μπορεί να έχει την βιοχωρητικότητα που θα έπρεπε, έχουμε προτείνει την απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας, πάντα με προτάσεις βελτίωσης της περιοχής ώστε να επανέλθει στην ισορροπημένη σχέση, προκειμένου η μελλοντική κυνηγετική διαχείριση της περιοχής να μην εγκυμονεί κινδύνους για την συγκεκριμένη ισορροπία.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, είμαστε η μόνη κοινωνική ομάδα, οι οποίοι ευαισθητοποιούμαστε σε θέματα ισορροπίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος χωρίς καμία κρατική ή Ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη και όλη μας η προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο φιλοθηραματικών και φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων στηρίζεται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών μας.

Οι σπορές σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, οι αναδασώσεις σε καμένες εκτάσεις, η αναπαραγωγή θηραμάτων και ο εμπλουτισμός με αυτά σε περιοχές όπου απαγορεύεται η θήρα, με στόχο την συμπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου, οι μελέτες (διαχειριστικές, θηραματοπονικές, φυτοτεχνικές, κ.λ.π.), τα τεχνικά έργα (υδρομαστεύσεις, φυσικοί φράκτες, κ.λ.π.) καθώς επίσης και η συνδρομής μας σε φυσικές καταστροφές, η παρουσία μας σε πυρκαγιές και σε δραστηριότητες εθελοντισμού που αφορούν την ενίσχυση του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά και οι φιλοθηραματικές – φιλοδασικές εκδηλώσεις, τα ενημερωτικά σεμινάρια, οι επιστημονικές ημερίδες, κ.λ.π. για την προώθηση της κυνηγετικής παιδείας, συνθέτουν το πολλαπλό πεδίο δράσης μας και διαμορφώνουν τον πολύπλευρο ρόλο μας.

Αποκορύφωμα αποτελεί η ίδρυση του σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο εθελοντισμού και στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί και απασχολούνται πάνω από 200 Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες πανελλαδικά και έχουν αγορασθεί σχεδόν ισάριθμα τζιπ αυτοκίνητα που διατίθενται στους συγκεκριμένους Θηροφύλακες για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους που στόχο έχει την πρόληψη, την πάταξη και την καταστολή της λαθροθηρίας. Αν δε σ’ αυτόν τον στόλο προσθέσουμε και τους Θηροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων με τον εξοπλισμό τους γίνεται σαφές ότι σήμερα οι Κυνηγετικές Οργανώσεις διαθέτουν στον Ελλαδικό χώρο ένα μάχιμο σώμα αποτελούμενο από 350 τουλάχιστον Θηροφύλακες με ισάριθμα αυτοκινούμενα μέσα.

Για αυτές τους τις δραστηριότητες, επανέλαβε ο κος Μαρκόπουλος, που αφορούν αποκλειστικά την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις δαπανούν ετησίως πάνω από 17,5 εκατ. Ευρώ, ποσό τεράστιο που προέρχεται από τις συνδρομές των μελών τους. Με τις παραπάνω λοιπόν σκέψεις και δεδομένα θεωρούμε ότι οφείλουμε να συμπληρώσουμε τον τίτλο μας, και με την έννοια της δράσης μας που έχει επίκεντρο την βελτίωση του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Έτσι πρότεινε στα μέλη την μετο-ονομασία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου σε Ομοσπονδία Κυνηγίου και Βελτίωσης Φυσικού Περιβάλλοντος Πελοποννήσου και την ταυτόχρονη τροποποίηση – συμπλήρωση του άρθρου 2 του καταστατικού της που αναφέρεται στους σκοπούς της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου.Η πρόταση του προέδρου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κου Μαρκόπουλου έγινε αποδεκτή με ενθουσιώδη ομοφωνία από τους εκπροσώπους των Κυνηγετικών Συλλόγων, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναπροσαρμόσουν και τους δικούς τους τίτλους σχετικά.

Είναι ανάγκη τόνισε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κος Μαρκόπουλος να αντιληφθεί πλέον η κοινωνία μας τον ενεργό ρόλο του Έλληνα κυνηγού στα περιβαλλοντικά δρώμενα, όπως επίσης τις ανησυχίες του και το έργο του. Ένα έργο που αποδεικνύεται στην πράξη και κατατάσσει τις Ελληνικές Κυνηγετικές οργανώσεις δικαίως στην πρώτη θέση της λίστας των πραγματικών διαχειριστών της φύσης με ουσιαστική παρέμβαση και ορθολογική χρήση.

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 10-02-2004


Εύρεση κλεμμένου κυνηγετικού σκύλου από Ομοσπονδιακούς

Θηροφύλακες της Πελοποννήσου


Η κλοπή κυνηγετικών σκύλων, δυστυχώς, αποτελεί συχνό φαινόμενο στις μέρες μας πανελλαδικά. Ένα παρα- εμπόριο που όχι μόνο ζημιώνει τον ιδιοκτήτη του οικονομικά αλλά πολύ περισσότερο συναισθηματικά. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, άμεσα συνδεδεμένος με τον κάτοχό του, ο οποίος τον έχει μεγαλώσει, τον έχει εκπαιδεύσει και ζει μαζί του την κάθε κυνηγετική εξόρμηση, στηρίζονται ο ένας στον άλλο, απολαμβάνοντας την μεταξύ τους εμπιστοσύνη σε μία ιδιαίτερη επαφή με την φύση που μόνο αυτή μπορεί να προσφέρει.

Θύμα αυτής της άτιμης ζωοκλοπής ήταν και ο Χρήστος Χρόνης, κάτοικος Λιβαρτζίου Καλαβρύτων, από τον οποίο εκλάπη το λαγόσκυλό του με το όνομα Καίτη μέσα από το σπίτι του πριν τρεις μήνες.

Ευτυχώς όμως κατόπιν πληροφοριών και μετά από την συνδρομή των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Συλλόγων Αιγίου Χυτήρη Απόστολου, Ακράτας Θεοδωρόπουλου Λεωνίδα, Καλαβρύτων Κοντογιώργη Σωτήριου, Καμαρών Γεωργίου Μάριου και Κλειτορίας Θεωδορακόπουλου Χρήστο, η “Καίτη” εντοπίστηκε στην περιοχή Καλαμιά να κυνηγά λαγό με νέο ιδιοκτήτη. Ο Ν.Α. υποστήριξε ότι ήταν και εκείνος “θύμα” απάτης και ότι ο κλεμμένος κυνηγετικός σκύλος είχε περιέλθει στα χέρια του από αλλοδαπό ο οποίος και του τον πούλησε.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κος Κων/νος Μαρκόπουλος, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή θα στέκεται άγρυπνος φρουρός της Ελληνικής υπαίθρου, θα είναι παρόν σε κάθε παράνομη πράξη, αμέριστος συμπαραστάτης των κυνηγών μελών της αλλά και διώκτης όσων δεν σέβονται και δεν τηρούν τους νόμους και τους άγραφους κανόνες που διέπουν το Ελληνικό κυνήγι.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου συγχαίρει τους ανωτέρω Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες για τον άψογο συντονισμό τους στην καταστολή της παραπάνω παράνομης πράξης που αποτελεί μάστιγα για την Κυνηγετική Οικογένεια. Τέτοιου είδους φαινόμενα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με το ήθος και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων Κυνηγών θα πρέπει να εκλείψουν, να απομονωθούν και οι παραβάτες τους να τίθενται υπό τον βαρύ πέλεκυ της Ελληνικής δικαιοσύνης.

 

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 19-02-2004


Σύλληψη λαθροθήρων στην Κυπαρισσία


Είναι απόλυτα γνωστό σε όλη την Κυνηγετική Οικογένεια τόσο ότι το κυνήγι του λαγού έληξε την 10 - 1 - 2004, όσο και ότι η θήρευσή του δεν γίνεται ούτε Πέμπτη, ούτε βράδυ, ούτε με χρήση προβολέα αλλά ούτε με πεντάσφαιρες ή και παραπάνω τροποποιημένες "καταστροφικές μηχανές".

Δυστυχώς όμως κάποιοι "λαθρέμποροι" του είδους, γιατί μόνο κυνηγοί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μιας και δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό, συνεχίζουν στην ίδια πάγια τακτική ότι είναι άπιαστοι, υπεράνω νόμων και ανθρώπων.

Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό για τους Γ.Η. και Ν.Β. οι οποίοι αν και πήγαιναν κατά τις 23.00 στις 12-2-2004 (Πέμπτη) για καφέ όπως ισχυρίστηκαν και με το όπλο ανά χείρας, γεμάτο και με τέσσερα φυσίγγια στη θαλάμη καθώς και με προβολέα και ανοιχτή οροφή, μήπως και πεταχτεί κανένας λαγός στο διάβα τους, έπεσαν σε μπλόκο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Πελοποννήσου στον επαρχιακό δρόμο Χαλκιά - Κούβελα.

Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες Φωτεινόπουλος Δημήτριος, Κατσαρελάς Κων/νος και ο Ιδιωτικός Φύλακας Θήρας Αθανασόπουλος Δημοσθένης του Κυνηγετικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, αφού προέβηκαν στον σχετικό έλεγχο, κατάσχεσαν ένα επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας MERCENTES, ένα προβολέα μάρκας CORDLESS 2.000.000 κεριών, ένα κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα) μάρκας BROWNING, 49 φυσίγγια διαφόρων νούμερων και μία φυσιγγιοθήκη με την συνδρομή του τοπικού αστυνομικού τμήματος το οποίο και τους οδήγησε στο αυτόφωρο.

Τελικά απ' ότι φαίνεται, "ο καφές" πληρώνεται πολύ ακριβά… κατάσχεση των παράνομων μέσων και 14 μήνες φυλάκιση έκαστος.

 


Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες Φωτεινόπουλος Δημήτριος, Κατσαρελάς Κων/νος και ο Ιδιωτικός Φύλακας Θήρας Αθανασόπουλος Δημοσθένης με τα κατασχεθέντα

Τα παράνομα μέσα (καραμπίνα, προβολέας και φυσιγγιοθήκη)

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 20-04-2004

 

 

Επιτέλους αίτημα χρόνων των Κυνηγετικών Οργανώσεων

βρήκε εφαρμογή


Ιδιαίτερα θετικές για τον κυνηγετικό κόσμο και τις κυνηγετικές οργανώσεις τους ήταν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ομοσπονδιακή θηροφυλακή. Κατόπιν ορθής αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονταν στην λειτουργία της ομοσπονδιακής θηροφυλακής όσον αφορά τις θέσεις των κυνηγετικών οργανώσεων στις σχετικές δίκες, ώστε να υπάρχει νομική στήριξη κατά τις εκδικάσεις των υποθέσεων, τόσο από την κυνηγετική ηγεσία, όσο και από τις προσπάθειες των κυνηγετικών οργανώσεων με σχετική ρύθμιση που προστέθηκε στο πρόσφατο δασικό κώδικα ορίζεται ότι «στις σχετικές δίκες μπορούν να παρίστανται χωρίς προδικασία και ανεξαρτήτως περιουσιακής ζημίας ως πολιτικώς ενάγουσες κυνηγετικές οργανώσεις».

Με τον τρόπο αυτό θα παρίστανται πλέον οι κυνηγετικές οργανώσεις (κυνηγετικοί σύλλογοι, ομοσπονδίες) δια των πληρεξούσιων δικηγόρων τους στις δίκες, υποστηρίζοντας τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια των υποθέσεών που εκδικάζονται στα δικαστήρια για παραβάσεις του δασικού κώδικα και των Νόμων Περί Θήρας.

Αυτομάτως αναγνωρίζεται το έννομο συμφέρον των κυνηγετικών οργανώσεων και η τροπολογία αυτή δίνει ένα τέλος στις διάφορες ερμηνείες που κατά καιρούς έχουν δοθεί ή επιχειρήθηκε να δοθούν με στόχο να πλήττουν τον θεσμό και το έργο της ομοσπονδιακής θηροφυλακής.

Η εφαρμογή αυτής της διάταξης ενισχύει τους θεσμούς και τις αρχές εκείνες που προωθούν την προστασία του θηραματικού πλούτου της χώρας και θωρακίζουν το περιβάλλον. Δεν είναι έντιμο κάθε παρανομία να παραμένει ατιμώρητη, είτε από άγνοια των κρατικών λειτουργών, είτε από τα τερτίπια των δικηγόρων όταν υπονομεύεται η προστασία της φύσης να παραμένουν αδιάφοροι και να αθωώνουν τους παρανομούντες.

Επιτέλους ας αποτινάξουν την κακή νοοτροπία που έχουν και ας εστιάσουν την προσοχή τους πιο σοβαρά και υπεύθυνα στην τήρηση των νόμων και των διατάξεων.

Η ομοσπονδιακή θηροφυλακή σε σύντομο χρονικό διάστημα έδειξε τη δυναμική της. Η συμβολή των κυνηγετικών οργανώσεων με τη σύσταση του σώματος τη ομοσπονδιακή θηραφυλακής για την προστασία του θηραματικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος είναι αδιαμφισβήτητη.

Η πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει υπεύθυνα τις προσπάθειες του κυνηγετικού κόσμου για την διασφάλιση της ισορροπίας της φύσης.

Η συμμετοχή όλων μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη και αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας απέναντι στον κόσμο που ζούμε οφείλουμε εμπράκτως, συντονισμένα και με ουσιαστικές παρεμβάσεις να συνεισφέρουμε θετικά στην θωράκιση του θηραματικού πλούτου της χώρας μας τίθοντας στο περιθώριο και επιδοκιμάζοντας όσους αρνούνται να πορευθούν προς αυτή την προσπάθεια.

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 22-04-2004

 

Οι καημένες οι αλεπουδίτσες που τρώνε μόνο


ποντικάκια…

 

Μπορεί η λαϊκή παροιμία να λέει «όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια», αλλά στην επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στον πυρήνα προσαρμογής άγριας πανίδας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας η αλεπού όχι μόνο τα έφθασε αλλά και τα «κατακρεούργησε». Ο λόγος για 80 και πλέον φασιανούς που δέχθηκαν ανελέητη επίθεση μέσα σε φυλασσόμενο χώρο με αποτέλεσμα την ολική τους καταστροφή και την ανεκδιήγητη στεναχώρια και θλίψη των ανθρώπων του Συλλόγου που τα φρόντιζαν.


 

Δυστυχώς ένας αέναος αγώνας συνυπολογίζοντας τα έξοδα, τον διαθέσιμο χρόνο και τις προσωπικές προσπάθειες, με σκοπό την ανάκαμψη των ειδών της άγριας πανίδας, εξαφανίστηκαν όλα μέσα σε μια βραδιά.


 

Αλήθεια πως είναι δυνατόν τα κακόμοιρα αυτά ζωάκια που τρώνε μόνο ποντικάκια, κατά τα λεγόμενα κάποιων οικολογικών οργανώσεων, να επιτίθενται με τόση μανία σε κάποια άλλα πολύ μεγαλύτερα είδη; Χαθήκανε οι αρουραίοι, οι σαύρες, τα σκουλήκια; Ή μήπως βαρεθήκανε τον ίδιο και τον ίδιο «μεζέ» και είπανε ν’ αλλάξουν λίγο το μενού τους; Ή μήπως τελικά πράγματι γινήκανε τόσες πολλές οι αλεπούδες και τα κουνάβια, που όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε;

Το αποτέλεσμα πάντως παραμένει και είναι γενικό το φαινόμενο που παρουσιάζεται με την πλήρη καταστροφή τόσο της άγριας όσο και της οικιακής πανίδας.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις δαπανούν κάθε χρόνο αρκετά ποσά για απελευθερώσεις, ανάπτυξη βιοτόπων και εκτροφή ειδών άγριας πανίδας σε Καταφύγια Άγριας Ζωής και σε περιόδους απαγόρευσης της θήρας, ελπίζοντας και καταφέρνοντας πολλές φορές τον εμπλουτισμό του φυσικού μας περιβάλλοντος. Πώς όμως να προστατεύσεις το θήραμα από τον άριστο, πανούργο και πολυπληθέστατο θηρευτή του την αλεπού και το κουνάβι;

Ζητάμε εκ των προτέρων την κατανόησή σας για το βάρβαρο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζουμε, αλλά το να μένουμε αμέτοχοι σε κατηγορίες του τύπου «αν έχετε αποδείξεις, και αν ξέρετε ότι υπάρχουν και αν υπάρχουν ζημιές, κ.λ.π » είναι σαν να αποσιωπούμε και τις σωρηδόν καταγγελίες που καθημερινά ακούμε από αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και τοπικές αρχές που σε κοινή απαίτηση ζητούν από τις αρμόδιες αρχές κοινοποιώντας και σε εμάς την ελεγχόμενη, κάποια στιγμή, καταπολέμηση των «επιβλαβών», προκειμένου να σταματήσουν και το «καραούλι» που στήνεται για την φύλαξη της περιουσίας τους, αλλά και για να μην επιδράσουν αρνητικά σε άλλα είδη της πανίδας μιας και απαιτείται ειδικευμένη γνώση και μελέτη πεδίου για την ορθή και συμβατή διαχείριση του περιβάλλοντος.


 

 

Από πρόσφατη επιδρομή αλεπούδων στο εκτροφείο λαγών του
Κ.Σ. Αμαλιάδας (κατακρεουργημένοι λαγοί)

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 09-09-2004


Συμμετοχή της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας

Πελοποννήσου στο Διεθνές Συνέδριο Αγριόχοιρου

στην Πολωνία


Το 5ο Διεθνές Συνέδριο Αγριόχοιρου στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία την 31 Αυγούστου - 5 Σεπτεμβρίου 2004 στην Κρακοβία της Πολωνίας. Η συμμετοχή των συνέδρων ήταν εντυπωσιακή καθώς παρουσιάστηκαν εργασίες για τον αγριόχοιρο από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ινστιτούτα από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία. Ισπανία, Πορτογαλία , Ελλάδα ), καθώς και από Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ρωσίας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο συμμετείχε στο συνέδριο με την παρουσίαση εργασίας απ΄ τον επιστημονικό της συνεργάτη Κωνσταντόπουλο Παναγιώτη, που αφορούσε την επανεισαγωγή του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο 160 χρόνια μετά την τελευταία εξαφάνισή του, τα αίτια της εξαφάνισης, τους λόγους που επέτρεψαν την επανεισαγωγή του είδους μετά τις απελευθερώσεις, τις κυνηγετικές καρπώσεις για τα έτη 2001-2003 και την κατανομή τους σε χάρτη της Πελοποννήσου.

Από την Ελλάδα στο ίδιο συνέδριο συμμετείχε το Τμήμα Άγριας Πανίδας της Δασολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Ορεστιάδας σε συνεργασία με τη Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε, με αντικείμενο έρευνας τις τροφικές συνήθειες του αγριόχοιρου στις περιοχές της Βορειοανατολικής Μακεδονίας.

Τα βασικά θέματα του συνεδρίου αφορούσαν :

1. Τη δυναμική του πληθυσμού του αγριόχοιρου σε διάφορες χώρες, τις τάσεις και την εφαρμογή μοντέλων παρακολούθησης της βιολογίας τους

2. Τη διαχείριση του πληθυσμού του αγριόχοιρου στην κεντρική Ευρώπη, συνήθειες και συμπεριφορές του είδους κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και εκτός αυτής, καθορισμός χωροκράτιας και ζημιές που προξενούν σε καλλιέργειες

3. Τις τροφικές συνήθειες, την αναπαραγωγή του είδους, τα χαρακτηριστικά του βιοτόπου του και ασθένειες από παράσιτα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ακαδημίας της Πολωνίας και προήδρευσε ο καθηγητής κος Bobek Boguslaw. Το παρακολούθησαν επιστήμονες με διάφορες ειδικότητες όπως βιολόγοι, δασολόγοι, κτηνίατροι και εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων που έχουν άμεση σχέση και ασχολούνται εκτενώς με την βιολογία και διαχείριση του αγριόχοιρου στις χώρες τους. Η παρουσίαση των εργασιών συνοδεύτηκε από posters και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιστημόνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εργασία που παρουσιάστηκε από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και αφορούσε το διαχειριστικό μέτρο της επανεισαγωγής του αγριόχοιρου σε επιλεγμένους βιοτόπους της Πελοποννήσου, είναι η πρώτη που εκπονείται στην Ευρώπη, ενώ παρόμοια επιτυχής προσπάθεια έγινε και στην Κύπρο το 1990 (Χατζηστερκότης 2002).

Στα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν είναι η μεγάλη επιτυχία προσαρμογής των απελευθερωθέντων ατόμων - τις οποίες πραγματοποίησαν η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Μεγαλόπολης και Κλειτορίας - σε σύντομο χρονικό διάστημα, και η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σωστή αναλογία των φύλλων, στους καλούς βιοτόπους που διαθέτει η Πελοπόννησος (αφθονία και ποικιλία τροφής, πολλά νερά, πλούσια πυκνή βλάστηση), η δεκαετής απαγόρευση κυνηγίου του αγριόχοιρου στη Πελοπόννησο και η απουσία του κατεξοχήν φυσικού του εχθρού όπως ο λύκος.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλο κυνηγετικό ενδιαφέρον για τους κυνηγούς της περιφέρειας Πελοποννήσου ενώ για τη σωστή διαχείριση του θα πρέπει να αποφεύγεται το κυνήγι των μεγάλων θηλυκών ατόμων που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και η θήρευσή τους είναι εις βάρος της αναπαραγωγής και αύξησης του πληθυσμού. Παράλληλα δε, θα πρέπει να εκπονείται διαχρονικό πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης της πληθυσμιακής κατάστασης του αγριόχοιρου στη περιοχή έρευνας.

Το συνέδριο έκλεισε δίνοντας τη σκυτάλη των εργασιών στην Ρωσία ανανεώνοντας το ραντεβού για το έτος 2006.

 
Εκπρόσωποι όλων των κρατών

 

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην Πολωνία

 

Η ελληνική ομάδα με τον προεδρεύοντα της επιστημονικής οργανωτικής επιτροπής κ. Bobek

 

Από την παρουσίαση του θέματος του επιστημονικού συνεργάτη της Γ' ΚΟΠ κ. Κωνσταντόπουλου

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 07-09-2004

 

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου

δικτυώθηκε!!!


Επίσημα λειτουργεί η ιστοσελίδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, η οποία παρουσιάστηκε στη γενική της συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου στο ξενοδοχείο PORTO RIO στην Πάτρα.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι www.kynomp.gr και το νέο e-mail είναι kynomp@hol.gr

Στην ιστοσελίδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, τη θηροφυλακή, την ισχύουσα νομοθεσία, επιστημονικά θέματα, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία που αφορούν την περιφέρεια της Πελοποννήσου.

 

 

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 17-06-2004

 

Περιοδεία στην Πελοπόννησο


Εντυπωσιακή ήταν η «παρέλαση» των 15 νεοαποκτηθέντων τζιπ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, που όργωσαν κυριολεκτικά κάθε γωνιά της Πελοποννήσου και είχε σαν σκοπό να καταδείξει την δυναμική παρουσία των Κυνηγετικών Οργανώσεων, που τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτα επιτεύγματα που σχετίζονται με την διαχείριση της πανίδας και χλωρίδας του τόπου μας. Ένας ακόμη από τους σκοπούς της περιοδείας αυτού του κομβόι, ήταν να καταδείξει ότι όντως το υστέρημα των συναδέλφων κυνηγών «πιάνει τόπο», αφού αυτά τα τρία πακέτα τσιγάρα που στερήθηκαν την περυσινή χρονιά, τους έκαναν σήμερα στην θέα αυτών των αμαξιών, που πάνω τους γραφόταν ευκρινώς ότι αγοράστηκαν αποκλειστικά με συνδρομές τους, περήφανους.


 

Γίναμε αποδέκτες λοιπόν τις τελευταίες μέρες δεκάδων συγχαρητήριων τηλεφωνημάτων από κυνηγούς και όχι μόνο, που χαρακτήριζαν αυτήν την προσπάθεια των Κυνηγετικών Οργανώσεων ως πρωτόγνωρη και αξιέπαινη τουλάχιστον. Ειδικά οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με το ευγενές σπορ του κυνηγίου απορημένοι, αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι όλα αυτά τα αμάξια – και δεν είναι ασφαλώς τα μόνα – αποκτήθηκαν χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση!! Ακόμη και διάφοροι φορείς αυτού του τόπου αγνοούσαν αυτήν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή αυτοκίνητα που βοηθούν κατ’ ευφημισμό «επικουρικά» την Πολιτεία στο δύσκολο έργο της πάταξης της λαθροθηρίας, της διαφύλαξης του δασικού μας πλούτου παρέχοντας μέγιστη βοήθεια στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών, όχι μόνο δεν επιχορηγούνται από την Πολιτεία αλλά δεν έχουν ούτε ατέλεια πινακίδων, γεγονός που θα βοηθούσε ασφαλώς στον πολλαπλασιασμό τους και εν τέλει σε καλύτερα αποτελέσματα.


 

Τα χειροκροτήματα λοιπόν και οι επευφημίες ήταν κάτι το συνηθισμένο στις διαδρομές που ακολουθήθηκαν, όπως και το ότι ήταν το μόνιμο θέμα συζήτησης στα στέκια των κυνηγών και όχι μόνο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Όλα αυτά μας δίνουν τελικά την δύναμη να συνεχίσουμε και να δούμε το αύριο του κυνηγίου με περίσσεια αισιοδοξία.

 

 

0
0
0
s2sdefault

Σελίδα 1 από 2

 Επικοινωνία
ΈΔΡΑ: Πάτρα Δ. Γούναρη 9-11  Τ.Κ.:26221  Τ.Θ.: 3009 Τήλ: 2610-361671 / 72 FAX: 2610-346614 Email: info@gkop.gr

© 2016 Gkop. All Rights Reserved. Designed By Aktis.gr

Search