Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 οι Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Αλεξίου Άγγελος και Πετρόπουλος Φώτης με περιοχή ευθύνης τους αυτήν των Κυνηγετικών Συλλόγων Πάτρας και Κάτω Αχαΐας αντίστοιχα, περιπολούσαν στην περιοχή Δ.Δ. Βραχνέϊκων Δήμου Πατρέων. Περί ώρα 20:30 ο Πετρούπουλος εντόπισε κινούμενο ένα δίκυκλο μηχανοκίνητο όχημα (μοτοσυκλέτα) από το οποίο γινόταν χρήση ισχυρού προβολέα χειρός προς τα γύρω χωράφια. Αμέσως ειδοποίησε τον συνάδελφό του για να συνδράμει την προσπάθεια προσέγγισης και ελέγχου του οχήματος.

Ακολουθώντας διακριτικά την μοτοσυκλέτα και δίχως να γίνει αντιληπτή η παρουσία του, διέκρινε δύο επιβαίνοντες οι οποίοι συνέχιζαν να διερευνούν τα χωράφια αριστερά και δεξιά του δρόμου προς ανεύρεση θηράματος.

Έπειτα από λίγα λεπτά η μοτοσυκλέτα έκανε αναστροφή γυρνώντας προς το μέρος του Θηροφύλακα ο οποίος στάθμευσε το όχημά του στην άκρη του δρόμου και ενεργοποίησε τον ερυθρό σηματοδότη του υπηρεσιακού οχήματος για να σταματήσει το δίκυκλο για έλεγχο. Η μοτοσυκλέτα ακινητοποιήθηκε 15 μέτρα πριν το υπηρεσιακό όχημα και ο Θηροφύλακας έσπευσε πεζός προς το μέρος τους προκειμένου να ασκήσει τον προβλεπόμενο έλεγχο. Κατά την προσέγγιση της μοτοσυκλέτας, ο Θηροφύλακας διέκρινε ότι ο συνεπιβάτης που χειριζόταν τον προβολέα έφερε παράλληλα κυνηγετικό όπλο. Ωστόσο, πριν προλάβει να πλησιάσει, ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας τράπηκε σε φυγή, και παρά τις εκκλήσεις τόσο του Θηροφύλακα όσο και του οδηγού του δίκυκλου, δεν επέστρεψε. Άμεσα ειδοποιήθηκε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και λίγο πριν φθάσει στο σημείο και ο δεύτερος Θηροφύλακας ο οδηγός του δικύκλου προφασιζόμενος ότι δήθεν ψάχνει να βρει τον συνεργό του απομακρύνθηκε και ετράπη και αυτός σε φυγή.

Οι αστυνομικοί που κατέφθασαν στο σημείο κατέγραψαν το συμβάν και την εγκαταλελειμμένη μοτοσυκλέτα, μάρκας Yamaha XT, η οποία δεν έφερε πινακίδες, αλλά από την διασταύρωση των στοιχείων της διαπιστώθηκε ο ιδιοκτήτης της ο οποίος ήταν συνεπιβάτης και ο οποίος ετράπη σε φυγή πρώτος.

Υπεβλήθη η σχετική μήνυση στο Δασαρχείο Πατρών για παράνομη θήρα και απείθεια, ενώ κατασχέθηκε η μοτοσυκλέτα όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Yamaha

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 οι Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Μάνος Σωτήριος και Τζώρτζης Αδάμ, με περιοχή ευθύνης τους εκείνη των Κυνηγετικών Συλλόγων Λεωνιδίου και Μολάων αντίστοιχα, περιπολούσαν μαζί στην περιοχή Τυρού Λεωνιδίου Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν σε διερχόμενο όχημα, διαπίστωσαν ότι ο οδηγός έφερε εντός θήκης ένα κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα) το οποίο μπορούσε να δεχτεί περισσότερα των τριών φυσιγγίων. Εκτός των άλλων διαπιστώθηκε ότι είχε λήξει η άδεια κατοχής του όπλου, ενώ ο οδηγός αρνήθηκε να το παραδώσει προς κατάσχεση όπως του ζήτησαν οι Θηροφύλακες.

Υπεβλήθη η σχετική μήνυση στο Δασαρχείο Άστρους για παραποίηση κυνηγετικού όπλου, για παράνομη μεταφορά (διότι η άδεια κατοχής είχε λήξει), καθώς και για απείθεια, όπως προβλέπεται από σχετικές διατάξεις του Νόμου περί Θήρας και του Νόμου περί Όπλων.

Manos Georgis

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 οι Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Γεωργίου Μάριος και Χυτήρης Απόστολος με περιοχή ευθύνης τους αυτή των Κυνηγετικών Συλλόγων Καμαρών και Αιγίου αντίστοιχα, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην περιοχή «Ανάληψη» της Τ.Κ. Κουνινών Δήμου Αιγίου, πραγματοποιούσαν κοινή περιπολία. Κατά τη διάρκειά της εντόπισαν άτομο που έφερε κυνηγετικό όπλο (δίκαννο) το οποίο στον έλεγχο που του έγινε δήλωσε ότι πήγαινε για κυνήγι λαγού δίχως να κατέχει άδεια θήρας. Το εν λόγω άτομο αρνήθηκε στη συνέχεια να τους παραδώσει το όπλο προς κατάσχεση, οπότε υπεβλήθη εναντίον του η σχετική μήνυση στο Δασαρχείο Αιγίου για: παράνομη θήρα άνευ της προβλεπόμενης άδειας καθώς και για απείθεια, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και του Ποινικού Κώδικα.

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 ο Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Καγιούλης Δημήτριος με περιοχή ευθύνης αυτήν του Κυνηγετικού Συλλόγου Δημητσάνας, αξιοποιώντας σχετική καταγγελία για παράνομη θήρα κατά την διάρκεια της νύχτας από μηχανοκίνητο μέσο, μετέβη στην περιοχή «Ζερβού» Αρκαδίας. Περί ώρα 22:30 εντόπισε ένα όχημα το οποίο μόλις πλησίασε σε πολύ κοντινή απόσταση του έκανε σήμα να σταματήσει. Μόλις το όχημα σταμάτησε διαπίστωσε ότι ο οδηγός έφερε στα χέρια του κυνηγετικό όπλο τύπου δίκαννο εκτός θήκης το οποίο κατά τον έλεγχο βρέθηκε γεμάτο με φυσίγγια.

Ο οδηγός συνελήφθη και υπεβλήθη η σχετική μήνυση εναντίον του για παράνομη θήρα το βράδυ, ενώ ταυτόχρονα κατασχέθηκαν το όχημα, η άδεια κυκλοφορίας, το κυνηγετικό όπλο, η άδεια θήρας και τα φυσίγγια, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, ενώ ο Εισαγγελέας Τρίπολης διέταξε την κράτησή του στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Kagioul

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 οι Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Δελής Ανδρέας, Μίκος Παναγιώτης, Νέγρης Δημήτριος και Σταμάτης Παναγιώτης, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και περί ώρας 07:00, αντιλήφθηκαν στην περιοχή «Σιβήστα» Κορινθίας κυνηγετικά σκυλιά ράτσας γκέκα να κυνηγούν λαγό. Μισή ώρα αργότερα εντόπισαν ένα άτομο το οποίο έφερε κυνηγετικό όπλο τύπου καραμπίνα. Κατά τον έλεγχο το όπλο βρέθηκε γεμάτο με φυσίγγια κατάλληλα για κυνήγι λαγού, ενώ δίπλα του στον κυνηγό βρίσκονταν τα τρία κυνηγετικά σκυλιά τα οποία λίγο πριν είχαν σταματήσει να κυνηγούν και που παραδέχτηκε ότι ήταν δικά του.

Υπεβλήθη η σχετική μήνυση εναντίον του στο Δασαρχείο Ξυλοκάστρου για παράνομη θήρα είδους σε ημέρα που δεν επιτρέπεται το κυνήγι του, ενώ κατασχέθηκαν το κυνηγετικό όπλο, οκτώ φυσίγγια και η άδεια θήρας όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 οι Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Αγρανιώτης Αλέξιος, Κανελλάκος Ιωάννης, Τζανετάκος Δωρόθεος και Τζώρτζης Αδάμ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους εντόπισαν στην θέση «Σκάλα Βαχού» και στην θέση «Κελεφά» του Δήμου Ανατολικής Μάνης συσκευές παραγωγής μιμητικών ήχων με σκοπό την προσέλκυση πουλιών (κράχτες). Στα σημεία που βρέθηκαν οι συσκευές δεν εντοπίστηκε τελικώς κανείς, οπότε στη συνέχεια κατασχέθηκαν.

Υπεβλήθη η σχετική μήνυση κατ’ αγνώστου στο Δασαρχείο Γυθείου για παράνομη θήρα με την χρήση ηχομιμητικής συσκευής προσέλκυσης πτηνών, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Mani kraxt

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2017 οι Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Αγρανιώτης Αλέξιος, Κανελλάκος Ιωάννης, Τζανετάκος Δωρόθεος και Τζώρτζης Αδάμ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στη θέση «Δάσος Βασιλικής» στον Ταΰγετο σταμάτησαν για έλεγχο τον οδηγό οχήματος που κινείτο στην περιοχή. Εντός του οχήματος βρέθηκε κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα), ενώ ο οδηγός ανέφερε ότι πήγαινε για κυνήγι ενώ δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδεια θήρας. Αρνήθηκε δε να παραδώσει το κυνηγετικό όπλο προς κατάσχεση όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Στη συνέχεια υπεβλήθη η σχετική μήνυση εναντίον του στο Δασαρχείο Γυθείου, για παράνομη θήρα δίχως την προβλεπόμενη άδεια καθώς και για άρνηση ελέγχου.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 ο Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Τζανετάκος Δωρόθεος με περιοχή ευθύνης αυτήν του Κυνηγετικού Συλλόγου Γυθείου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του στη θέση «Κελεφά» Δήμου Αν. Μάνης και αξιοποιώντας σχετικές καταγγελίες για παράνομη θήρα ορτυκιών με την χρήση ηχομιμητικής συσκευής προσέλκυσης πτηνών (κράχτης), εντόπισε ένα άτομο να ασκεί θήρα, ενώ σε κοντινή απόσταση ακουγόταν ο ήχος από την συσκευή. Ο Θηροφύλακας παρέμεινε στην περιοχή παρακολουθώντας από μακριά τις κινήσεις του εν λόγω ατόμου το οποίο, μετά από διάστημα μισής ώρας πλησίασε σε έναν θάμνο, πήρε τον κράχτη και την μπαταρία στα χέρια του, τα ήλεγξε και τα επανατοποθέτησε στον θάμνο, σκεπάζοντάς τα για να μην φαίνονται και απομακρύνθηκε από το σημείο.

Συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου και οδηγήθηκε στο Δασαρχείο Γυθείου όπου υπεβλήθη η σχετική μήνυση εναντίον του για παράνομη θήρα με την χρήση ηχομιμητικής συσκευής προσέλκυσης πτηνών, ενώ κατασχέθηκαν η άδεια θήρας, το κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα), ο κράχτης, η μπαταρία, 25 φυσίγγια και δύο (2) θηρευμένα ορτύκια, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Tzanet kraxt

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 ο Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Χιόνης Παρασκευάς με περιοχή ευθύνης αυτήν του Κυνηγετικού Συλλόγου Αργοστολίου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του στις περιοχές «Βουνάκι» Μεταξάτων Δήμου Κεφαλληνίας και «Τριάλος» Σπαρτίων Δήμου Κεφαλληνίας συνέλαβε τρία άτομα για παραβάσεις των περί θήρας διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και ειδικότερα για α) παράνομη θήρα άνευ αδείας θήρας, β) χρήση ηχομιμητικής συσκευής προσέλκυσης πτηνών και γ) θήρευση μη επιτρεπόμενου είδους πτηνού.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Δ/νση Δασών Κεφαλληνίας όπου σχηματίσθηκαν εις βάρος τους οι σχετικές δικογραφίες στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ κατασχέθηκαν όλα τα παράνομα μέσα.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 ο Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Τζώρτζης Αδάμ με περιοχή ευθύνης αυτήν του Κυνηγετικού Συλλόγου Μολάων, αξιοποιώντας σχετική καταγγελία για παράνομη θήρα ορεινής πέρδικας πλέον του επιτρεπτού ορίου, μετέβη στην περιοχή των Μολάων του Δήμου Μονεμβασιάς.

Καθοδόν συνάντησε το όχημα για το οποίο υπήρξε η σχετική καταγγελία. Ο οδηγός του οχήματος μόλις αντιλήφθηκε το υπηρεσιακό όχημα ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα. Λίγο αργότερα το επιβατικό όχημα σταμάτησε, αλλά όταν ο Θηροφύλακας ζήτησε να προβεί στον προβλεπόμενο έλεγχο ο οδηγός αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι έχει ενημερωθεί από δικηγόρο και από αστυνομικό υπάλληλο ότι δεν έχει δικαίωμα ο Θηροφύλακας να προβεί στον σχετικό έλεγχο, ενώ ζήτησε να ελεγχθεί στο αστυνομικό τμήμα Ευρώτα.

Στο αστυνομικό τμήμα όπου κατέφθασε πρώτο το επιβατικό όχημα, καταγράφηκε το περιστατικό, ενώ ενημερώθηκε ο Διοικητής του Α.Τ. Ευρώτα ο οποίος συμφώνησε στο ότι θα πρέπει να ασκηθεί μήνυση για άρνηση ελέγχου. Το επιβατικό όχημα δεν ελέγχθηκε από τα αστυνομικά όργανα ούτε και από τον Θηροφύλακα διότι στην πορεία προς το αστυνομικό τμήμα είχε χαθεί από το οπτικό πεδίο και ως εκ τούτου ο οδηγός του οχήματος θα μπορούσε να έχει απαλλαγεί από τα πλεονάζοντα θηράματα.

Υπεβλήθη η σχετική μήνυση εναντίον του στο Δασαρχείο Μολάων για άρνηση ελέγχου όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Σελίδα 1 από 10